2012. december 30., vasárnap

KÉRD FEL A NAGYMAMÁT EGY TÁNCRA

Mi? Hogy csontritkulása van és menni se nagyon tud? Hát ha még idejében megkínálod ezzel a datolyás mákos bejglivel, lehet, hogy Szilveszterkor ő fogja tovább bírni a táncot, nem te. Ilyen kálciumbomba, mint a mák és a datolya együttese, nem mindennapi. Meglátod, hatékony.

Csak a mennyiséggel vigyázz, ha túl keveset csinálsz, lehet, hogy eleszed a nagymama elől, mert nagyon finom. (a sütemény)

A recept Gitta nyersétel blogjáról való, látogass el oda is, számos bámulatos receptre fogsz még ráakadni.

MÁKOS TEKERCS

100%-ig  vegán, még méz sincs benne!
 Az ünnepek alatt sokan kóstolták, és kérték tőlem a mákos tekercs receptjét. Szerintem is fantasztikus az íze, állaga. És ugyan karácsony már elmúlt, de miért ne lehetne máskor is - bármikor - mákos tekercset készíteni?

Mákos tekercs: a mandulás és a mákos réteg között látszik a gyümölcslap

 Egy kisebb tekercshez:
 10 dkg pucolt mandula
 15 dkg datolya (ez változhat ízlés, és a datolya minősége szerint)
 csipet őrölt fahéj
 10 dkg mák
 1 citrom reszelt héja
 1 darab almalap (17x17 cm-es)

 A datolyát beáztatjuk, és ha megpuhult, akkor turmixgéppel datolyapépet készítünk belőle. A datolyapép lekvár sűrűségű, és teljesen krémes, puha.
 A mandulát beáztatjuk, majd megszárítjuk és nem túl finomra őröljük (a képen is látszanak  fehér rétegben a nagyobb darabok). A datolyapép felével összekeverjük egy jól gyúrható masszává, fahéjjal ízesítjük. (ez lesz a világos tészta). A datolyapépet kis adagokban tegyük a mandulához, és csak annyit, hogy egy tömör, de mégis jól gyúrható massza legyen. Ez függ a datolya minőségétől, és attól, hogy mennyi vízzel készítettük el a datolyapépet, mennyire lágy. A tészta édességét is a datolya mennyiségével tudjuk szabályozni, minél többet teszünk bele, annál édesebb lesz.
 A mákot is megdaráljuk, és a maradék datolyapéppel és a reszelt citromhéjjal összekeverjük, ez egy lágyabb massza lesz.
 A mandulás tésztát almalap nagyságúra nyújtjuk. Rátesszük az almalapot, jól lenyomkodjuk. Rásimítjuk a mákos krémet, és szépen feltekerjük.
 Jó neki, ha áll egy fél napot. Hűtőszekrényben 2 hétig is eláll. (de nem fog, mert megeszitek :))

 Datolya: nagyon fontos, hogy cukor- és mindenféle adalékanyagmentes datolyát vegyél!
 Ajánlom ezt: Bio datolya , ebben semmi más nincs, csak datolya. Sem cukor, sem fényezőanyag, sem tartósítószer...
 Mi is ezt használjuk!
 Ne vásároljatok olyan datolyát, amiben lehetnek adalékanyagok, és olyan datolyát se, amit kimérve árulnak, mert arról sem tudod, hogy mivel kezelték, miben áztatták, és olyan helyről se vásárolj, ahol nincs semmi ráírva a datolya csomagolására! Csak azért, mert ott olcsóbb...
 Válaszd az igazit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése