Csak a mennyiséggel vigyázz, ha túl keveset csinálsz, lehet, hogy eleszed a nagymama elől, mert nagyon finom. (a sütemény)
A recept Gitta nyersétel blogjáról való, látogass el oda is, számos bámulatos receptre fogsz még ráakadni.
MÁKOS TEKERCS
100%-ig vegán, még méz sincs benne!
Az ünnepek alatt
sokan kóstolták, és kérték tőlem a mákos tekercs receptjét. Szerintem is
fantasztikus az íze, állaga. És ugyan karácsony már elmúlt, de miért ne lehetne
máskor is - bármikor - mákos tekercset készíteni?
Mákos tekercs: a mandulás és a mákos réteg között látszik a
gyümölcslap
Egy kisebb
tekercshez:
10 dkg pucolt mandula
15 dkg datolya (ez
változhat ízlés, és a datolya minősége szerint)
csipet őrölt fahéj
10 dkg mák
1 citrom reszelt héja
1 darab almalap
(17x17 cm-es)
A datolyát
beáztatjuk, és ha megpuhult, akkor turmixgéppel datolyapépet készítünk belőle.
A datolyapép lekvár sűrűségű, és teljesen krémes, puha.
A mandulát
beáztatjuk, majd megszárítjuk és nem túl finomra őröljük (a képen is látszanak fehér rétegben a nagyobb darabok). A
datolyapép felével összekeverjük egy jól gyúrható masszává, fahéjjal ízesítjük.
(ez lesz a világos tészta). A datolyapépet kis adagokban tegyük a mandulához,
és csak annyit, hogy egy tömör, de mégis jól gyúrható massza legyen. Ez függ a
datolya minőségétől, és attól, hogy mennyi vízzel készítettük el a
datolyapépet, mennyire lágy. A tészta édességét is a datolya mennyiségével
tudjuk szabályozni, minél többet teszünk bele, annál édesebb lesz.
A mákot is megdaráljuk,
és a maradék datolyapéppel és a reszelt citromhéjjal összekeverjük, ez egy
lágyabb massza lesz.
A mandulás tésztát
almalap nagyságúra nyújtjuk. Rátesszük az almalapot, jól lenyomkodjuk.
Rásimítjuk a mákos krémet, és szépen feltekerjük.
Jó neki, ha áll egy
fél napot. Hűtőszekrényben 2 hétig is eláll. (de nem fog, mert megeszitek :))
Datolya: nagyon
fontos, hogy cukor- és mindenféle adalékanyagmentes datolyát vegyél!
Ajánlom ezt: Bio
datolya , ebben semmi más nincs, csak datolya. Sem cukor, sem fényezőanyag, sem
tartósítószer...
Mi is ezt használjuk!
Ne vásároljatok olyan
datolyát, amiben lehetnek adalékanyagok, és olyan datolyát se, amit kimérve
árulnak, mert arról sem tudod, hogy mivel kezelték, miben áztatták, és olyan
helyről se vásárolj, ahol nincs semmi ráírva a datolya csomagolására! Csak
azért, mert ott olcsóbb...
Válaszd az igazit!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése