2012. október 3., szerda

A DATOLYA JÓTÉTEMÉNYEI – AHOGY A KORÁNBAN LE VAN ÍRVA Az alábbi szöveg nem más, mint a fenti néhány perces videónak a magyar fordítása. Maga a videó nem túlzottan izgalmas, lényegében egy kis autentikus zenei aláfestés mellett részesedhetünk némi ismertetésben a datolya különféle jó hatásairól, amelyeket az egészségre gyakorol.
Ne tévesszük össze a datolyát  a csukamájolajjal, amely utóbbi esetében ki kell hangsúlyozni annak nagyszerű egészségi kihatásait (nyomatékkal jelzem, hogy a tudomány mai állása szerint ilyenek nem nagyon vannak) mert az íze egyébként annyira pocsék, hogy különben senki emberfia nem vetemedne arra az elhatározásra, hogy testileg is egyesülni kívánjon vele. A datolyát sem mindenki szereti, főleg aki még meg sem kóstolta, de azt hiszem, nem nehéz megszeretni. A jó íz egyébként nagyon jó irányadó arra vonatkozóan, hogy az adott élelmiszer építi a testünket, a rossz íz pedig természetesen ennek ellenkezőjére utal. Fontos hozzátenni, hogy a jó íz származhat mindenféle aromáktól és ízfokozóktól, de ezekre egyáltalán nem vonatkozik a fenti megállapítás, mert ezek alkalmazása egyszerűen a természet becsapása, mint amikor az esküvőn a 18 éves ropogós szépség helyett egy megfáradt banya jelenik meg.
A datolya tehát inkább arra szorul rá, hogy ismerkedjünk vele. Ez a gyümölcs aztán végképp nem tartalmaz semmi hozzáadott anyagot, mert nincs is mit hozzátenni, benne van minden jó, ami csak kell. Érdekes módon ennek ellenére alig terelődik rá egy kis figyelem. Ha bizonyos nagyon fontos tápanyagok forrásai után kutatunk, azt tapasztalhatjuk, hogy semmiféle szakirodalom nem tesz említést erről a csodálatos gyümölcsről. Miért nem? Ki tudja. Mondjuk, ha a kálciumról van szó, amelyik az emberi szervezet legnagyobb mennyiségben használt ásványi anyaga, makacsul a tej, meg a sajt bukkan elő, a felvilágosultabb helyeken különféle zöldségfélék is; annak ellenére, hogy a tejben a kálcium olyan kémiai kötésben fordul elő, amely hasznosíthatatlan az emésztőrendszer számára. A datolya ezzel szemben bőségesen kínál könnyen hozzáférhető kálciumot, káliumot vasat, és számos egyéb ásványt, vitamint, rostot.
Fontos azt is tudni, hogy a szervezet számára nemcsak az a fontos, hogy minden a rendelkezésére álljon, hanem az is, hogy a megfelelő arányban. A különféle anyagok hatékony felszívódása nemcsak önmaguktól, hanem mások jelenlététől is függ. Tegyük fel, hogy a lehető legjobb benzint töltjük az autónkba, amelynek a porlasztója nem jól működik és nem képes levegővel keverni a porlasztott üzemanyagot. Nem fogunk messzire jutni. Ha tehát példának okáért olyan táplálékot fogyasztunk, amelynek magas a káliumtartalma, de ugyanakkor a nátrium is sok benne, akkor sok hasznot nem hajtottunk. A szervezetben e két elem 5 : 1 arányban szükséges, amit ez a tökéletes rendszer vidáman képes is magának beállítani - azaz mégsem képes, mivel a hatalmas sófogyasztás miatt óriási a nátrium-felesleg. A datolya szerencsés módon a sok kálium mellett nagyon kevés nátriumot tartalmaz.
A videó szövegeinek magyar fordítása az alábbiakban olvasható. Ne irodalmi értékeit keressük ennek a szövegnek, mert ez a kutatás fáradságos és eredménytelen lesz, hanem a tartalmára figyeljünk.
"A datolya egészséges" című lapon további olvasmányok találhatók.
 
A Korán számos verse dícsőíti ezt a szerény gyümölcsöt, mint az Édenkert áldását. Ha közelebbről megvizs-gáljuk, számos csodálatos tulajdonságát vehetjük észre. Az egyik legrégebben ismert növény. Ma nemcsak kellemes ízéért  szeretjük, henem tápértéke miatt is. Nap mint nap új hasznos tulajdonságai jönnek felszínre, ami miatt egyaránt fogyasztjuk ételként és gyógyszerként is. A "Mária" című szúra a következőket írja: És a szülési fájdalmak arra késztették, hogy a pálmafa tövébe menjen. Azt mondta: "Bárcsak még ezelőtt meghaltam volna és lennék feledéssel elfelejtett!" Ám felkiáltott hozzá aluluról [a gyermek Jézus]:"Ne légy szomorú! Az Urad máris csermelyt fakasztott alattad! És rázd meg magadhoz [húzva] a pálmafa törzsét, hadd hullasson rád friss, érett datolyát! És egyél, és igyál, és örvendezz!"
Meg kell értenünk Isten bölcsességét, amellyel Máriának ajánlja ezt a gyümölcsöt. A datolya nagyszerű étel a várandós nőknek és azoknak is, akik a szülés után vannak. Ez széles körben elismert tudományos tény. Mária szívesen engedelmeskedett és nagyon megkönnyebbedett a szülése. 
A datolya az egyik legnagyobb cukortartalmú gyümölcs (50 - 65 %)  Az orvosok azt javasolják a várandós nőknek, hogy a szülés napján vegyenek magukhoz olyan élelmiszert, amely sok gyümölcscukrot tartalmaz. A magyarázat az, hogy a datolya energetizálja és revitalizálja az anya legyengült szervezetét és egyben   stimulálja a tejelválasztó hormonokat, hogy az újszülött eleget kaphasson ebből a nélkülözhetetlen tápanyag-ból. Ráadásul, a szülés közbeni vérveszteség a vércukorszint esését okozza. A datolya a cukor bejuttatása révén megakadályozza a vérnyomás leesését. Magas kalóriaértéke megerősíti  a betegségben legyengülteket, vagy a krónikus fáradtságtól szenvedőket. Ez a tény megmutatja Isten bölcsességét, amiért datolyát kínált Máriának, hogy felfrissítse és biztosítsa az anyatejet, a csecsemő egyetlen táplálékát. 
A datolya több, mint tíz létfontosságú elemet tartalmaz, amely megtartja a test egészségét és erejét. Modernkori tudósok megerősítik, hogy az ember akár évekig is elélhet csupán datolyán és vízen. V. H. W. Dowson, a kérdés elismert szakembere azt mondja, hogy egy szem datolya és egy pohár tej elegendő ahhoz, hogy egy ember napi tápanyag-szükségletét kielégítse.
Az oxytocin nevű anyag szintén jelen van a datolyában. A modern orvostudomány ezt a szülés meg-
könnyítésére használja. Maga a szó azt jelenti, hogy "gyors szülés". Az oxytocin az anyatej mennyiségét is megnöveli.Az oxytocin valójában egy hormon, melyet az agyalapi mirigy termel.  Megnöveli a méh ellenálló képességét a szülés folyamán.  A szervezetben a szülés minden előkészülete e hormonnak köszönhetően megy végbe. A hormon hatását felfedezhetjük az anyaméhet mozgató izmokban és azokban a szövetekben, amelyekben az anyatej kiválasztása történik. A méh összehúzódásai elsőrendű fontosságúak, ha megindul a szülés. Az oxytocin  lehetővé teszi a méh izomzatának nagyon hatékony összehúzódását, sőt az anyatej elválasztását is elindítja.  A datolyának akár  csupán ez az egyetlen jótulajdonsága - hogy oxyticint tartalmaz - fontos bizonyíték arra, hogy a Korán isteni kinyilatkoztatás.
A datolya orvosi előnyeinek kimutatása csak a legutóbbi időkben vált lehetségessé. A Koránban ez azonban már 14 évszázaddal ezelőtt megmutatkozott, amikor Allah datolyát adott Máriának. A datolya olyan formában tartalmazza a cukrot, amely könnyen felszívódik a szervezetben ugyanakkor nagy eneriát ad neki.  Ez a cukor nem glükóz, amely gyorsan felviszi a vércukorszintet, hanem fruktóz, azaz gyümölcscukor. A vércukor hirtelen emelkedése óriási veszélyt jelent fontos szervekre és rendszerekre, különösen a szemre, vesékre, szívre és a vérkeringésre, valamint az idegrendszerre. A magas vércukorszint az egyik fő oka olyan súlyos betegségeknek, mint a látás elvesztése, a szívroham, vagy a veserendellenességek. 
A datolya rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Nagyon gazdag rostanyagokban is. Kálium, kálcium, magnézium, vas, kén, foszfor, klór, nátrium található benne, valamint vitaminok:  A, béta-karotin, B1, B2, B3, B6. Ezek minden ember számára fontosak, de különösen előnyösek a terhesség idején: A tápérték az ásványok nagyon kedvező összetételéből, egyensúlyából származik.  A datolya folsavat ugyancsak tartalmaz, a B vitaminok pedig nagyon fontosak a terhes nők számára. A folsav (B9) fontos szerepet játszik  a vérsejtek előállításában és az aminosavak képzésében, a sejtépítésben. A terhesség idején a napi igény gyorsan emelkedik, végül megduplázódik. Ha a folsav szintje túl alacsony, az átlagosnál nagyobb méretű vörös vértestek keletkeznek, amelyek azonban kevesebb funkciót képessek ellátni. Megjelennek a vérszegénység tünetei. A folsav különösen fontos a sejtosztódásban és a sejt genetikai struktúrájának kialakításában. Az egyetlen olyan anyag, amelynek napi szükséglete megduplázódik a terhesség alatt. A datolya különlegesen gazdag folsavban.
Másfelől, a terhesség idején jelentkező állandó émelygés a kálium hiányának tudható be. Meg kell emelni a bevitelt. A datolya magas káliumtartalma ebből a szempontból is óriási érték, de a kálium a szervezet vízház-tartását is rendben tartja.  Ez még nem minden: azáltal, hogy segíti az oxigén elszállítását az agyba, a kálium a tiszta gondolkodást is segíti.  A vesék működését is támogatja, így azok könnyebben választják ki a mé-
reganyagokat.  Leviszi a magas vérnyomást is az egészséges bőr formálásában is jelentősége van. A vastarta-lom a datolyában vezérli a hemoglobin szintézisét a vörös vértestekben és biztosítja azok kielégítő számát a vérben. Ez életfontosságú a terhesség idején a magzat fejlődése érdekében. A vörös vértestek a többi sejt építésében fontosak, hiszen szállítják az oxigént és a széndioxidot a vérben. 15 szem datolya fedezi a teljes napi vasszükségletet és védelmet ad a vashiányból fakadó rendellenésegek ellen. A kálcium és a foszfor fon-tos elemek a csontok növekedéséhez és kiegyensúlyozzák a csontrendszert.  A datolya gazdag ezekben, így erősíti a csontozatot.
Ugyancsak hangsúlyozzák a tudósok, hogy a datolya csökkenti a stresszt és a belső feszültséget.  Egy kutatás a Berkeley Egyetemen kimutatta, hogy a datolya rengeteg B6 vitamint tartalmaz, ami erősíti az idegeket, valamint magnéziumot, ami a vesék segítője.  Mindössze 2 - 3 szem elegendő a napi szükséglethez. A datolya B1 vitaminja az idegrendszert tartja karban, szükséges a szénhidrátoknak az energiává történő transzformálásához, a fehérjék és a zsír felhasználásához.  A B2 a sejtek megújulásában, a fehérjék, zsírok, szén-hidrátok elégetésében működik közre. A szervezet A-vitamin szükséglete megnő a terhesség alatt. Hála a datolya magas A-vitamin tartalmának, erősödik a látás, a fogak és a csontozat. Különösen sok béta-karotin van a datolyában, ami a rák megelőzésének egyik fontos eszköze, hiszen blokkolja a sejteket támadó molekulákat. A datolyával ellentétben, más gyümölcsök alig tartalmaznak fehérjét. Ennek köszönhetően a datolya segíti a test immunrendszerét, a sejtképzést és biztosítja a folyadék-egyensúlyt.
A hús is fontos élelmiszer, de talán közel sem annyira, mint a datolya, amely friss, nyers gyümölcs. Valójában a  túlzott húsfogyasztás a terhesség időszakában mérgezéshez vezet.  Sokkal előnyösebb, ha egy terhes nő inkább a gyümölcsöt és a zöldséget választja, ezek lényegesen könnyebben emészthetők.
Mindezek a tények a datolyával kapcsolatban  Isten végtelen bölcsességére és szeretetére mutatnak.  Amint láthattuk, a datolya jótulajdonságait, amelyek főleg a terhesség alatt hasznosak, a tudomány mostanában fedezi fel.  A Korán  már sok-sok évvel ezelőtt hírt adott ezekről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése