FIGYELEM ! A DATOLYA NEM GYÓGYSZER. SOKKAL TÖBBET ÉR ANNÁL.
A datolya köszöni szépen, jól van, tényleg nagyszerű egészségnek örvend. Nem nagyon tudja semmilyen kártevő megtámadni, mivel a magot körülvevő édes gyümölcshús 60 -70 százalék gyümölcscukrot tartalmaz, tehát olyan, mint egy természetes lekvár. A lekvárfőzésnek is az a lényege, hogy vagy a víztartlom eltávolítása, vagy cukor hozzáadása révén leagalább 30 %-os cukor-koncentrációt érjünk el - ebben a mikroorganizmusok nem képesek szaporodni.
A datolya az embernek is egészséges. A cukor, amiről szó van, csodálatos és gyors energiaforrás. Jó ha tudjuk, hogy cukor és cukor között óriási különbségek vannak. Amit (joggal) kárhoztatunk kártékonysága miatt az a finomított répacukor, kémiai nevén szaharóz. Ez sem ártana, ha természetes formájában, mondjuk a felkockázott cukorrépa elszopogatásával vennénk magunkhoz, de erre ritkán van esély, meg szokatlan is lenne a kávéban úszkáló répakocka. A datolya cukrával tehát helyből semmi baj nincs, hiszen természetes előfordulási módján fogyasztjuk, körbevéve számtalan vitaminnal, ásványi anyaggal, rosttal. Ráadásul itt szó sincs szaharózról, hanem fruktózról. Ez a cukorfajta teljesen másképp viselkedik a szervezetbe jutva, mint a szaharóz, és nem jelent rendkívüli megterhelést a hasnyámirigynek. Nem alakul át zsírszövetté sem, mert a felesleget a máj glikogénné alakítja és elraktározza. Ennél fogva a datolya egyáltalán nem hizlal, viszont életfontosságú energiaforrás, ami frissitő hatással van az egész testre, s különösen az agyműködésre.
FOGYÓKÚRÁZÓK! ÉDESSZÁJÚAK! NYUGODTAN EGYETEK DATOLYÁT! HA ÍZLIK, EGYETEK TÖBBET!
DATOLYA ÉS EGÉSZSÉG
A datolya egészségi szempontból számtalan elõnyös tulajdonsággal rendelkezik. Mindenek elõtt nagyon gazdag rostokban. Különféle vitaminokból és ásványi anyagokból is rengeteget tartalmaz: kálcium,
kén, vas, kálium, foszfor, mangán, réz és olaj található benne. Úgy tartják, hogy naponta legalább egy
szem elfogyasztása szükséges a kiegyensúlyozott és egészséges étrendhez. A datolya megszünteti a
székrekedést, segít a hasüregi problémák, szívpanaszok, szexuális gyengeség, hasmenés és az
emésztõrendszer rákos elváltozásainak enyhítésében.
A datolya a legjobb élelmiszer az izmok épüléséhez is. Az emberek számos formában fogyasztják,
tejhez, joghurthoz keverve, kenyér mellé és még számtalan ételt tesznek vele ízletesebbé. Felnõttek
és gyerekek számára egyaránt elõnyõs, de különösen jót tesz a várandós nõknek. A legmodernebb
orvosi kutatások szerint az emésztõszervek rákjának megelõzésében is nagyon hatékony. A muzulmán
hagyomány szerint a böjt megtörésekor pár szem datolyát és egy kis vizet vesznek magukhoz,
ez segít elkerülni, hogy a böjt után hirtelen túl sokat egyenek. Amint a szervezet felvette a datolya
értékes anyagait, az éhségérzet azonnal csillapodik A datolya ideális támogatója az emésztés kiegyensúlyozásának. A fáradt testnek fél órán belül új erõt ad. A szülés körüli idõszakban a hölgyek legjobb
tápszere. Az Amerikai Rák Társaság (American Cancer Society) napi 20- 35 gram élelmi rost bevitelét
javasolja datolyafogyasztás révén. Napi egy szem datolya a szemek egészségének és a látás
élességének élethosszig tartó fenntartásában is órisi segítség. Különösen hatékony azoknak, akik
szürkületkor és éjszaka gyengébben látnak.
A DATOLYA ELÕNYEI
Szorulás: a datolya hashajtó hatású ételnek tekinthetõ. A legjobb hatás akkor érhetõ el, ha a éjszakára
beáztatjuk a gyümölcsöket és reggel az áztatóvízzelegyütt elfogyasztjuk õket.
Bélmûködési rendellenességek: a datolya nikotintartalma rendkívül elõnyös a panaszok enyhítésére.
A rendszeres fogyasztás gátolja a bélben a káros mikroorganizmusok fejlõdését és segíti a ez emésztésben
közremûködõ hasznos baktériumok szaporodását.
Súlygyarapodás: a datolya az egészséges táplálkozásrésze. Cukrot tartalmaz, zsírokat, fehérjét és sok fontos vitamint. Ha pürésített uborkával együtt fogyasztjuk, könnyen úrrá lehetünk a kóros
soványságon. Egy kilónyi datolya csaknem 3000 kilokalóriát tartalmaz. Ennyi már önmagában is
elegendõ lenne a napi szülséglet fedezésére.
Egészséges szív: a datolya meglehetõsen jó segítség a szív jó egészségének fenntartásában. Hetente kétszer
áztassunk be néhány szemet éjszakára, reggel pürésítsük és így együk meg a szívünket nagy mértékben
erõsíteni fogja.
Szexuális gyengeség: ez a csodálatos gyümölcs még a szexuális teljesítõképességetis fokozza. A legjobb
módszer a kívánatos hatás eléréséhez, ha a éjszakára friss kecsketejbe áztatunk egy maroknyit, majd reggel
hozzáadunk egy kis õrölt kardamomot és mézet, majd összeturmixoljuk az egészet. A funkcionális rendellensségek által okozott sterilitás elsõrangú enyhítõje.
Hasmenés: az érett datolya nagyon sok káliumot tartalmaz. Könnyen emészthetõ, és segít a hasmenéses
problémák lekûzdésében.
Részegség, másnaposság, alkoholmérgezés: gyors enyhülést hoz minden ilyen esetben. A hatás fokozható, ha felaprítás után éjszakára beáztatjuk.
Hasüregi rák: minden korosztály számára javallott ennek a betegségnek a kezeléséhez. A datolya
hatékonyabb bármely gyógyszernél, és mivel természetes anyag, teljesen mentes a mellékhatásoktól.
Könnyen emészthetõ, és a ellátja a szervezetet a betegség lekûzdéséhez szükséges energiával.
Noha a datolya hihetetlen tápértékkel rendelkezik, legyünk körültekintõek a választásnál. A ragadós
külsõ héjon könnyen megtapad mindenféle szennyezõdés, ezért megbízható forrásból, higiénikusan
kezelt és csomagolt fajtákat szerezzünk be. Ezzel együtt felhasználás elõtt mossuk meg.
Forrás: www.organicfacts.com
A datolya az ásványi anyagok egyik legjobb forrása - erről többet olvashatunk a főoldalon található "A datolya jótéteményei" című írásban. Nézzünk meg néhányat ezek közül. Kezdjük a káliummal.
Ez a cikk egy amerikai orvosi egyetem honlapjáról származik, és a lehetséges káliumforrások között ez sem említi meg a datolyát - amint ez általában lenni szokott. Ajánl azonban sokkalta jelentéktelenebb forrásokat, mint például a húsfélék. Nem értünk ezzel egyet, mert minek másodkagos forrásokra támaszkodni, amikor az elsődlegesek is rendelkezésre állnak - hiszen az állatok is a növényi tápanyagok elfogyasztása révén jutnak hozzá az ásványi anyagokhoz.
A KÁLIUMRÓL
A kálium nagyon fontos ásványi anyag, testünk minden sejtjének, szövetének, szervének működésében szerepet játszik. Elektrolit, vagyis a nátriumhoz, klórhoz, kálciumhoz és magnéziumhoz hasonlóan bioáramokat vezet. Alapvető fontossága van a szív működésében, a csontozatban és a sima izmok összehúzódásában. Nagyon sok élelmiszer tartalmaz káliumot, köztük a hús, néhány halfajta (lazac,tőkehal, lepényhal), továbbá a legtöbb gyümölcs, zöldség és hüvelyes.
Ha túl sok kálium van a véráramban, azt hiperkalémiának nevezzük, ha túl kevés, akkor hypokalémiáról beszélünk. A megfelelő kálium-egyensúly függ nátriumtól és a magnéziumtól is. A túl sok nátrium - ami tipikus a nyugati étrendben a túl nagy sófogyasztás miatt - nagyobb káliummennyiséget igényel. A hasmenés, hányás, túlzott izzadás, alultápláltság, rossz felszívódás (pl. Crohn-betegség) szintén okozhatnak kálium-hiányt, csakúgy, mint bizonyos, a szívgyógyászatban alkalmazott vízhajtó szerek.
A legtöbb egészségesen táplálkozó ember a zöldségekből és gyümölcsökből fedezi kálium-szükségletét. Idősebb embereknél nagyobb a kockázata a hiperkalémiának, mert a vesék kevésbé hatékonyak a kiválasztásban. Az időseknek elővigyázatosnak kell lenniük a káliumszintet befolyásoló gyógyszerekkel, mint például a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSID = Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs) és angiotenzinogén vérnyomáscsökkentők. (ACE = Angiotensin-converting enzyme)
Bármilyen életkorúak is vagyunk, káliumtartalmú étrendkiegészítők szedése előtt mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal.
A csontok egészsége
Tanálmányok pozitív összefügésről számolnak be a káliumban gazdag étrend és a csontok egészsége között, különosen idősebb hölgyek körében, akiknél a csontritkulás ritkább előfordulása figyelhető meg.
A megelőzésben tehát jelentős szerepe van a káliumnak, de még további kutatásokra van szükség arra vonatkozóan, hogy miként hat a kálium a csontszövetek megújulására.
Hypokalémia
A legfontosabb feladat a káliumnak a hypokalémiás tünetek kezelésében van (alacsony kálium-szint), ami erőtlenséget, enerváltságot, izomgörcsöket, gyomor-panaszokat, rendszertelen szívverést, abnormális EKG-t okoz. A betegség oka legtobbször az, hogy a szervezet túl sok káliumot veszít a vizelettel, valamint a beleken keresztül is, ritkaság az, hogy a túl kevés bevitel miatt alakul ki.. Ez a betegség életveszélyes lehet, kezelése orvosi feladat.
Magas vérnyomás
Néhány tanulmány rámutat a káliumszegény táplálkozás és a magas vérnyomás közötti pozitív kapcsolatra. Van rá bizonyíték, hogy a káliumos étrendkiegészítők a vérnyomás enyhe csökkenését okozzák. Más tanulmányok arról számolnak be, hogy káliumbevitel növelése csökkenti a keringési betegségek miatti elhalálozás esélyét. A kutatók úgy vélik, hogy ez a kálium vérnyomáscsökkentő hatása miatt van - de nem egységesek a nézetek, két olyan tanulmányról is tudunk, amely nem mutat ki vérnyomáscsökkenést. Káliumtartalmú, vagy egyéb vérnyomáscsökkentő táplálékkiegészítők szedése előtt konzultáljon orvosával.
Agyvérzés (sztrók)
Akik bőségesen fogyasztanak káliumban dús élelmet, sokkal védettebbek e bajjal szemben. Úgy tűnik azonban, hogy a táplálékkiegészítők nem produkálják ugyanezt a jó hatást.
Gyulladásos bélbetegségek
Az ilyen betegségekben szenvedők (fekélyes bélgyulladás, Crohn-betegség) azzal a problémával kűzdenek, hogy a belekben nehezen, alig képes a táplálék felszívódni, ami egy sor fontos tápanyag hiányát okozza, köztük a káliumét. Ha ilyen panasszal fordul orvosához, az bizonyára megvizsgálja a kálium-szintet és kiegészítő szedését fégja javallani.
Káliumforrások
Banán, citruslevek (pl. friss narancslé) avokádó, sár-gadinnye, paradicsom, burgonya, bab, lepényhal, lazac, tőkehal, csirke és más húsfélék.
Forrás:
http://www.umm.edu/altmed/articles/potassium-000320.htm
A KÁLCIUMRÓL
Írta: Karen Vieira
A kálcium az az ásványi anyag,
amiről a legtöbbet hallunk. Természetes formában a tejben, tejtermékekben,
spenótban, a répafélék zöldjében, a képosztafélékben és a brokkoliban fordul
elő. A kálcium nemcsak a csontok és a fogak építéséhez fontos, a szervezet
egészében nagyon jelentős a szerepe. A szívizomba belépő kálcium szabályozza a
szívverést. Hasonlóképpen, a test többi izmának összehúzódásában és
elernyedésében is ez az elem a szabályozó, csakúgy, mint a vérerek esetében.
Szükséges a véralvadáshoz, a hormontermeléshez és az enzimek helyes
működéséhez. Kálcium nélkül idegszálaink képtelenek lennének az üzenetek
továbbítására.
Azonban nem mindig jó a túlzottan
sok kálcium a szervezetben. A kálcium és a többi ásványi anyag egymáshoz
viszonyított aránya is nagyon fontos. Ha keringési rendellenességekkel küszködő
betegek túl sok kálciumos táplálékkiegészítőt vesznek be, előfordulhatnak
lerakódások az artériákban. Ezek egészségi problémákhoz, akár szívrohamhoz is
vezethetnek.1
Másfelől a kálciumot az
orvostudomány is használja a kálciumot bizonyos kezelésekre. Például általános
a használata kemoterápiának az
idegrendszerre gyakorolt káros hatásainak az enyhítésére, eközben a fájdalom csillapítására, a
rapszodikus hideg- és meleghullámok, a bizsergés és görcsök csillapítására.
Számos tanulmány foglalkozik a
kálciumbevitel és a betegségek kapcsolatával. A több kálciumot fogyasztó
embereknek általában csökken a vérnyomása. 2,3 A John Hopkins
University tanulmánya kimutatta, hogy a sok gyümölcsöt, zöldséget és alacsony
zsírtartalmú tejterméket tartalmazó étrend szintén vérnyomáscsökkentő hatású. 4
Számos értekezés számol be arról, hogy a magasabb kálcumbevitel csökkenti
a veszélyét a végbél- petefészek- és mellrák kifejlődésének. 5-8
Néhány más tanulmány bizonyítja, hogy kálcium csökkenti vagy megakadályozza az
elhízást. 9-12 A kálcium a 2-es tipusú cukorbetegség, 13,
14 az agyvérzés és a szívbetegségek esélyét is csökkenti. (ld. a
grafikont) 15-17 A nők esetében segít a menstruációt megelőző
rösszullét (PMS, Pre-Menstral Syndrome) megelőzésében. 18-20
Nagyon érdekes, hogy milyen sokrétű
a kálcium szerepe, miközben csak arról hallunk, hogy a csontritkulás
megelőzésében fontos. Tessék az agyakat átmosni!
A
tanulmányok többsége hangsúlyozza, hogy sokkal jobb a kálciumot az ételekből
bevinni, mint táplálékkiegészítőkből. Ez azért van, mert ezek nem optimális
összetételűek - de ehhez meg kell vizsgálnunk más ásványok szerepét is a
szervezetben.
1 Bolland MJ, Barber PA, Doughty RN,
et al. Vascular events in healthy older women receiving calcium
supplementation: randomized controlled trial. BMJ. 2008;336:262-6.
2 Allender PS, Cutler JA, Follmann
D, Cappuccio FP, Pryer J, Elliott P. Dietary calcium and blood pressure. Ann
Intern Med. 1996;124:825-31.
3 Bucher HC, Cook RJ, Guyatt GH,
Lang JD, Cook DJ, Hatala R, et al. Effects of dietary calcium supplementation
on blood pressure. JAMA. 1996;275:1016-22.
4 Appel LJ, Moore TJ, Obarzanek E, Vollmer WM, Svetkey
LP, Sacks FM, et al. A clinical trial of the effects of dietary patterns on
blood pressure. N Engl J Med. 1997;336:1117-24.
5 Kampman E, Slattery M, Bette C,
Potter J. Calcium, vitamin D, sunshine exposure, dairy products, and colon
cancer risk. Cancer Causes Control. 2000;11:459-66.
6 Holt P, Atillasoy E, Gilman J,
Guss J, Moss SF, Newmark H, et al. Modulation of abnormal colonic epithelial
cell proliferation and differentiation by low-fat dairy foods. JAMA.
1998;280:1074-9.
7 Toriola AT, Surcel HM, Calypse A,
Grankvist K, Luostarinen T, Lukanova A, Pukkala E, Lehtinen M. Independent and
joint effects of serum 25-hydroxyvitamin D and calcium on ovarian cancer risk:
A prospective nested case-control study. Eur J Cancer. 2010; In Press.
8 McCullough ML, Rodriguez C, Diver
WR, Feigelson HS, Stevens VL, Thun MJ, Calle EE. Dairy, calcium, and vitamin D
intake and postmenopausal breast cancer risk in the Cancer Prevention Study II
Nutrition Cohort. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2005 Dec;14(12):2898-904.
9 Davies KM, Heaney RP, Recker RR,
Lappe JM, Barger-Lux MJ, Rafferty K, et al. Calcium intake and body weight. J
Clin Endocrinol Metab. 2000;85:4635-8.
10 Heaney RP. Normalizing calcium
intake: projected population effects for body weight. J Nutr.
2003;133:268S-70S.
11 Parikh SJ, Yanovski JA. Calcium
intake and adiposity. Am J Clin Nutr. 2003;77:281-7.
12 Zemel MB. Regulation of adiposity
and obesity risk by dietary calcium: mechanisms and implications. J Am Coll
Nutr. 2002;21:146S-51S.
13 Pittas AG, Dawson-Hughes B, Li T,
Van Dam RM, Willett WC, Manson JE, Hu FB. Vitamin D and calcium intake in
relation to type 2 diabetes in women. Diabetes Care. 2006 Mar;29(3):650-6.
14 Kirii K, Mizoue T, Iso H,
Takahashi Y, Kato M, Inoue M, Noda M, Tsugane S; Japan Public Health
Center-based Prospective Study Group. Calcium, vitamin D and dairy intake in
relation to type 2 diabetes risk in a Japanese cohort. Diabetologia. 2009
Dec;52(12):2542-50.
15 Iso H, Stampfer MJ, Manson JE,
Rexrode K, Hennekens CH, Colditz GA, Speizer FE, Willett WC. Prospective study
of calcium, potassium, and magnesium intake and risk of stroke in women.
Stroke. 1999 Sep;30(9):1772-9.
16 Umesawa M, Iso H, Date C,
Yamamoto A, Toyoshima H, Watanabe Y, Kikuchi S, Koizumi A, Kondo T, Inaba Y,
Tanabe N, Tamakoshi A. Dietary intake of calcium in relation to mortality from
cardiovascular disease: the JACC Study. Stroke. 2006 Jan;37(1):20-6.
17 Umesawa M, Iso H, Ishihara J,
Saito I, Kokubo Y, Inoue M, Tsugane S; JPHC Study Group. Dietary calcium intake
and risks of stroke, its subtypes, and coronary heart disease in Japanese: the
JPHC Study Cohort I. Stroke. 2008 Sep;39(9):2449-56.
18 Bocchieri E, Thys-Jacobs S. Role of
calcium metabolism in premenstrual syndrome. Expert Review of Endocrinology and
Metabolism. 2008;3(5): 645-655.
19 Bertone-Johnson ER, Hankinson SE,
Bendich A, Johnson SR, Willett WC, Manson JE. Calcium and vitamin D intake and
risk of incident premenstrual syndrome. Archives of Internal Medicine.
2005;165(11):1246-1252.
20 Ghanbari Z, Haghollahi F, Shariat
M, Foroshani AR , Ashrafi M. Effects of calcium supplement
therapy in women with premenstrual syndrome. Taiwan Journal of Obstetrics and
Gynecology. 2009;48(2):124-129.
A szerzőről
Dr Vieria
Ph.D-ját a orvosbiológiai tudományokból szerezte a floridai orvosi egyetemen.
Kórházakban és klinikákon működött, ahol kutatásokat vezetett, csakúgy, mint
laboratóriumokban, ahol sejtszintű biokémiai és molekulásris biológiai kutatásokat
végzett. Később az élelmiszeriparban a legnagyobb amerikai cég számára
dolgozott. Itt az volt a feladata, hogy felderítse és igazolja a vitaminok,
ásványok, gyümölcsök, zöldségek, gyógynövények, növényi kivonatok és más
természetes vegyületek egészségre gyakorolt hatását. Projektjei között olyanak
voltak, amelyek újfajta összetevők szerepét kutatták többek között a csontok
erősítésében, a cukorbetegésg kezelésében és megelőzésében. Alaposan
tanulmányozta a természetgyógyászati gyógymódokat, figyelmét azokra a táplálkozási és életmódbeli
változásokra irányítva, amelyek megelőzték vagy meggyógyították a betegségeket
illetve javították az egészségi állapotot.
Forrás: http://www.bewellbuzz.com/definitive-beauty-mineralization-calcium/
Szia Tata! Élsz még?
VálaszTörlés