Oldalak

2012. október 2., kedd

ARÁBIA SZENT GYÜMÖLCSE - A DATOLYA

 

Fontosságok és érdekességek a datolyáról

 
 
 
Datolyaszemkvt
 
 
 



A hagyományos arab vendégszeretetet egy kis csésze kávé szimbolizálja, amelynek készítéséhez egyenlő arányban használnak fel enyhén megpörkölt kávészemeket és kardamomot. Nem hiányozhat mellőle néhány szem datolya, amelyeket mint drága ékszereket helyeznek el egy elegáns tálkán. Ez a gesztus a szívélyességet közvetíti Szaud-Arábiában csakúgy, mint az Arab-öböl térségében. Az oázisokban a datolyapálmák ágaikat magasan az ég felé nyújtva és gyökerüket mélyen a földbe horgonyozva állnak. Ezek a fák mindenütt hozzátartoznak a városi utcák képéhez és a vidéki tájhoz is. A pálmafa lépten-nyomon felbukkan a Szaud-Arábiába utazó szeme előtt - az ország nemzeti címerében is ott a képe, mint a vitalitás és fejlődés szimbólumáé.

A datolya már a történelem hajnalától kezdve fontos tápláléka az Arab-félsziget lakóinak. Ez a gyümölcs egy koncentrált energia-szolgáltató, amit könnyű volt elvinni a sivatagi utakra. A datolyaligetek ezen kívül árnyékot adtak a tűző nap, és védelmet a szél ellen, az embernek és a sivatag állatainak, növényeinek egyaránt.

Egyes tudósítások a régi időkből arról számolnak be, hogy egyesek akár hat fontnyit is elfogyasztottak naponta ebből a csodálatos gyümölcsből. Az évnek jó felében ez jelentette a fő táplálékot. Általános szokás volt a tej ivása a datolya kísérőjeként, mert ez enyhített annak túlzott édességén. Ebben az időben az arabok az emberiség legéleterősebb és legegészségesebb fajai közé tartoztak.

A datolyapálmának minden porcikája jól hasznosítható. Egykoron a levelét a sivatagi hajlékok fedésére használták, valamint kosarat és kalapot fontak belőle, de ebből készült a szőnyeg is, amit leterítettek a kunyhóban. A modern időkben a fatörzs épületek és kerítések alkotóeleme, a leveleket kötelek, kosarak, ládák, bútorok készítésére használják. A gyümölcs kocsányából üzemanyagot lehet előállítani.

Az arab néphagyomány szerint 360 féle haszna van a datolyának. Nehéz ennek utánaszámolni, de bizonyára igaz. A mai korban megfigyelték, hogy a sérült, emberi fogyasztásra nem alkalmas gyümölcsök takarmányként való hasznosítása növeli a tejhozamot. Felaprítva a halgazdaságokban is kelendő táplálék a halaknak. Tudományos bizonyítékokkal ugyan nincs alátámasztva, de megfigyelések igazolják, hogy fájdalomcsillapító hatása is van és a kálium hiányaként jelentkező hypokalémia nevű betegség nagyszerű ellenszere.
Táplálkozástani szempontból a datolya sűrű, egészséges, kitűnő energiaforrás. Természetes módon édes, gazdag rostokban és alacsony a koleszterin tartalma . Sokkal nagyobb a vastartalma, mint bármely más gyümölcsnek, és több benne a kálium, mint a banánban. Egy átlagos méretű gyümölcs 23 kalóriát jelent, vitaminokban dús, különösen sok benne  a B6, a niacin, a folsav és a pantoténsav. Ásványi anyagokban, mint kálium, foszfor és magnézium szintén nagyon gazdag, emellett zsír- és koleszterinmentes, és nem tartalmaz nátriumot sem.

Szaud-Arábiában a datolya az egyik legtöbbre becsült élelmiszer. Emellett vallási jelentősége és kulturális fontossága is van. A Korán “áldott fa”-ként említi a datolyapálmát.  Amikor Mohamed próféta felépítette mecsetjét Medinában, a tartópilléreket a datolyapálma törzséből, a tetőt pedig a leveléből készítették. (Medinát, a második szent várost, azóta is a “pálma városa”-ként emlegetik) Az iszlám hajnalán Mohamed gyakorta hónapokon keresztül datolyán és vízen élt. A haditokban (a próféta tetteit és mondásait elbeszélő történetekben) az áll, hogy ha valamely házban nincs datolya, akkor ott éheznek. A próféta azt is mondotta, hogy aki minden reggel elfogyaszt hét szem datolyát egy kis vízzel, az védetté válik a betegségekkel és a gonosszal szemben.

Egy másik kapcsolat a vallás és a datolya között egy tanító célzatú történet, amelyet a Korán beszél el. Mikor Szűz Mária Jézussal vajúdott “És a szülési fájdalmak arra késztették, hogy a pálmafa tövébe menjen. Azt mondta: ‘Bárcsak még ezelőtt meghaltam volna és lennék feledéssel elfelejtett!’ Ám fölkiáltott hozzá alulról a [gyermek Jézus]: ‘Ne légy szomorú! Az Urad máris csermelyt fakasztott alattad! És rázd meg magadhoz húzva a  pálmafa törzsét, hadd hullasson rád friss érett datolyát! És egyél és igyál és örvendezz” (Korán 19: 23-26) Ezért régóta úgy tartják, hogy a várandósság idején fogyasztott datolya nagyon megkönnyíti a kihordást.  Sok más vers is említést tesz a Koránban a datolya fontosságáról.

Az olajipar elsődlegessé válása előtt  a datolyatermesztés volt a Szaud-arábiai gazdaság domináns összetevője. A 70-es években a gyenge technológia és a csökkenő hozam miatt stagnált. A kormány a 80-as évek kezdetén, a nagy olajipari boom idején segített a talpraállításában, így ma a világ első hat legnagyobb termelője között van az ország és kitűnő minőségben termeli ezt a csodálatos gyümölcsöt, nemcsak belső fogyasztásra, hanem exportra is.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése